Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Tips om te voorkomen dat uw website onbereikbaar is door een (D)DoS-aanval

Om te voorkomen dat u (nog een keer) slachtoffer wordt, kunt u technische en organisatorische maatregelen treffen om uw organisatie tegen verschillende vormen van (D)DoS-aanvallen te beschermen. Bijvoorbeeld door een overzicht te maken van uw complete ICT-infrastructuur. En door technische maatregelen voor onderdelen binnen eigen beheer te treffen, en afspraken te maken met de leverancier aan wie u beheer heeft uitbesteed. Zet ook een respons- en communicatiestrategie op. Het Digital Trust Center heeft meer informatie.

Welke maatregelen kunt u nemen tegen DDoS-aanvallen?

  • Cybercriminelen kunnen DDoS-aanvallen gebruiken als afleiding, bijvoorbeeld om uw gegevens afhandig te maken via nep-mails (phishing), of om u af te persen. Ga hier nooit op in.
  • Zorg dat de beveiliging van uw infrastructuur op orde is. Denk aan up-to-date software, sterke wachtwoorden, een firewall en virusscanner. Zo kan uw computer geen onderdeel worden van een botnet.
  • Maak regelmatig offline back-ups van waardevolle bestanden om deze veilig te houden. Zo heeft u altijd toegang tot uw bestanden, ook in het geval van een DDoS-aanval.
  • Zorg als bedrijf voor DDoS-mitigatie-maatregelen via een hierin gespecialiseerde dienstverlener.
  • Maakt u gebruik van een managed service provider (MSP), ga dan in gesprek over de maatregelen die de MSP kan nemen.
  • Ondernemers die slachtoffer zijn van cybercrime vinden op de site van hackhelpdesk een handig stappenplan om (meer) schade te voorkomen.