Hoe ziet het proces van melden of aangifte rond doxing eruit?
Wanneer je slachtoffer bent van doxing kun je melding en/of aangifte daarvan doen. We nemen als politie elke melding van doxing serieus en we geven advies over de verschillende mogelijkheden, waaronder:
- een stopgesprek met een verdachte;
- het opstarten van een opsporingsonderzoek;
- de doorverwijzing naar Slachtofferhulp Nederland (SHN). Die organisatie is deskundig in het adviseren en doorverwijzen van slachtoffers van doxing onder ander in het verwijderen van online content. Slachtofferhulp Nederland neemt actief contact op met elk slachtoffer om hen van advies te voorzien.
Het is belangrijk om voor het verwijderen van content dit af te stemmen met de politie. Snelle verwijdering van online content kan namelijk botsen met het opsporingsbelang.
Wanneer je melding en/of aangifte wilt doen, maak hiervoor een afspraak op het politiebureau.
Extra bescherming hulpverleners
De politie beschermt personen met een publieke taak, onder wie hulpverleners, extra. Dat is helaas nodig, want veel van hen zijn kwetsbaar. Zij doen hun werk in onveilige situaties, komen daar waar geweld is gebruikt, of handhaven de wet op plekken waar dat lastig is. Of zij staan in hun eentje voor de klas. Ze zijn kwetsbaar en verdienen daarom bescherming. Maar die bescherming doen we ook uit eigen belang. Want wie wil nog werken in dienst van een samenleving als daar verbaal en fysiek geweld “bij hoort”. Als dat normaal is. Op den duur niemand. En... hoe ziet onze samenleving eruit zonder hulpverleners?