Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van online fingerprint fraude?
Houd je systeemupdates up-to-date en gebruik een virusscanner.
Download en installeer geen illegale software. Dit is een bekende bron van besmetting.
Check bij het downloaden en installeren van legale software of de website echt is.
Gebruik voor ieder account een ander wachtwoord. Nog steeds gebruikt 30 tot 40 procent van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Zo hoeft een cybercrimineel maar één account te hacken om ook bij andere accounts binnen te komen. Daarom is het belangrijk om voor ieder account een uniek wachtwoord te hebben.
Zorg voor sterke wachtwoorden of gebruik een wachtzin. Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens in een wachtwoord. Maak het wachtwoord zo lang mogelijk of gebruik een wachtzin. Dat is een zin die je gemakkelijk kunt onthouden en waarvan iedere eerste letter van de woorden samen het wachtwoord vormen.
Gebruik een digitale wachtwoordkluis. Om verschillende wachtwoorden te onthouden, kun je ze bewaren in een digitale wachtwoordkluis. Dit heet ook wel een wachtwoordmanager. Het voordeel hiervan is dat je alleen het wachtwoord van de wachtwoordmanager zelf hoeft te onthouden. Kijk op de website van de Consumentenbond als je meer informatie wil over wachtwoordmanagers.
Gebruik tweestapsverificatie. Bij steeds meer accounts kun je een tweestapsverificatie instellen. Je gebruikt dan niet alleen een wachtwoord, maar je bevestigt ook op een andere manier dat je inlogt. Bijvoorbeeld via een app of vingerafdrukscanner op je telefoon. Alleen een wachtwoord is dan niet meer voldoende voor de cybercrimineel. Bovendien krijg je een melding wanneer iemand in jouw naam probeert in te loggen. Je kunt dan meteen maatregelen nemen, zoals het wijzigen van je wachtwoord.