Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Hoe gaat de politie om met minderjarigen die bij de blokkadeactie op de A12 Utrechtsebaan aangehouden worden?

Iedere dag wordt vanuit de driehoek, bestaande uit de burgemeester, officier van justitie en politiechef, bekeken hoe en wanneer de blokkade wordt beëindigd. De wijze waarop dit gebeurt, kan elke dag anders zijn. Dat hangt af van de omstandigheden en prioriteiten op die dag.

De politie maakt zich zorgen over de aanwezigheid van kinderen bij de gevaarlijke situaties die in het uiterste geval kunnen ontstaan bij het beëindigen van de blokkadeactie. Door kinderen mee te nemen naar een illegale protestactie, kunnen deze kinderen dus in een potentieel gevaarlijke situatie worden gebracht. Kinderen kunnen daarnaast getuige zijn van de inzet van politiegeweld, bijvoorbeeld de pijnprikkel die een agent toepast op een aangehouden, niet meewerkende actievoerder.

Voordat de politie tot aanhouden overgaat, krijgen zogenoemde kwetsbare groepen standaard de mogelijkheid te vertrekken. Onder deze groepen vallen ook minderjarigen en hun begeleiders. De meeste mensen maken hiervan gebruik. Bij de minderjarigen die achterblijven, maakt de politie een melding bij Veilig Thuis. Dit gebeurt standaard bij kinderen onder de 12 jaar, bij jongeren tot 18 jaar is het aan de agent om te bepalen of de situatie daar aanleiding toe geeft. Lees een uitgebreidere uitleg in dit artikel.