Direct naar de inhoud

Bankhelpdeskfraude - Jodenbreestraat - Amsterdam

Wie herkent deze man? Hij wordt verdacht van oplichting door middel van bankhelpdeskfraude.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Het slachtoffer wordt gebeld door iemand die zich voordoet als bankmedewerker. De zogenaamde medewerker aan de telefoon vertelt dat er is geprobeerd een groot geldbedrag van de rekening van het slachtoffer te halen. Maar de bank heeft dit weten te voorkomen. Toch wordt er uit voorzorg een medewerker gestuurd naar de woning van het slachtoffer om de sieraden en bankpassen mee te nemen en veilig te stellen. De medewerker aan de telefoon vertelt dat het slachtoffer een nieuwe pincode moet verzinnen om een nieuwe bankpas aan te vragen. Het leek de zogenaamde medewerker makkelijk als zij haar omgekeerde pincode via Anydesk in zou voeren. Even later staat er een medewerker voor de deur, zoals telefonisch aangegeven werd. Deze zogenaamde medewerker komt de bankpassen en sieraden van het slachtoffer ophalen om ze veilig te stellen.

Nadat de medewerker vertrokken is, wordt er door een andere verdachte gepind met de bankpas van het slachtoffer op de Jodenbreestraat in Amsterdam. Deze verdachte is te zien op de beelden. Hierna heeft dezelfde verdachte ook nog voor 1500 euro aan kleding gekocht met de ontvreemde bankpas van het slachtoffer.

Herkent u de man op de beelden of heeft u meer informatie over dit incident? Laat het ons dan weten door te bellen naar 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Als u gebeld wordt door een bank of instantie, zeg dan altijd dat u zelf die instantie terug zal bellen om het probleem te bespreken. Gebruik alleen het nummer dat al bij u bekend is, of zoek het nummer op in uw vertrouwde app, of via de website. Dit is de enige manier om zeker te weten dat u daadwerkelijk de juiste persoon of instantie spreekt. Ook bij lichte twijfel: verbreek de verbinding direct. Geef ook nooit uw bankpas af, ook niet wanneer deze doormidden is geknipt. De chip werkt dan nog waardoor oplichters geld kunnen pinnen.

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=WpovZ9lsgaE

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening