1) Waar wordt de man van verdacht?
Het Openbaar Ministerie verdenkt de verdachte van twee moorden. De raadkamer van de rechtbank in Noord-Nederland heeft 31 januari besloten de voorlopige hechtenis van een 50-jarige man uit Klazienaveen met negentig dagen te verlengen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de slachtoffers met voorbedachten rade om het leven gebracht.
2) Wat kan de politie zeggen over het conflict tussen de verdachte en de slachtoffers?
Wij zijn ermee bekend dat er sprake is van een al langer lopend conflict dat ten grondslag ligt aan dit incident. Er was een langlopend conflict tussen de verdachte en diens partner en de slachtoffers, waarbij beide partijen het laatste jaar meldingen en aangiften hebben gedaan van in hun ogen overlastgevend of strafbaar gedrag door de ander. Dit verhaal heeft nadrukkelijk twee kanten. Gezien het lopende onderzoek kunnen we nu niet ingaan op de details.
3) Hoe kijkt de politie naar haar eigen handelen als het gaat om het langer lopende conflict en de wapenvergunning van de verdachte?
We evalueren als politie in dergelijke impactvolle zaken altijd ons handelen. In deze specifieke casus doen we dat onder andere in relatie tot de meldingen en aangiften van de verdachte en de slachtoffers, voor de gebeurtenissen op 16 januari. Ook het bezit van de vergunde wapens van de verdachte maakt hier deel van uit. Het gaat hier om een complexe casus die vraagt om een zorgvuldige en volledige analyse. Dat kost tijd en die tijd willen we ook nemen. Het is op dit moment nog onbekend wanneer we bevindingen kunnen delen.
4) Wat voor wapens zijn er gebruikt en waren deze vergund?
Alles wijst erop dat de verdachte gebruik heeft gemaakt van meerdere vuurwapens. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt momenteel de vuurwapens die zijn aangetroffen op de plaats delict. De vuurwapens die op de plaats delict zijn aangetroffen, en daar zeer vermoedelijk zijn gebruikt, zijn illegaal verkregen en waren dus niet vergund. De politie doet onderzoek naar de herkomst van de wapens.
5) Wat kan de politie zeggen over de beelden die kort na het incident circuleerden op sociale media?
Wij hebben de beelden die rondgaan ook gezien en nemen deze mee in het onderzoek. In een strafrechtelijk onderzoek is het aan de politie om een compleet beeld te krijgen, waarin feiten en omstandigheden duidelijk worden.