Direct naar de inhoud

Dood van Wies Hensen uit Budel

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

UPDATE 21/12: Coldcase onderzoek Wies Hensen in volle gang na vele tips

 In augustus van dit jaar vroegen politie en Openbaar Ministerie tijdens een groot mediaoffensief de aandacht en hulp van de burgers in een ultieme poging om te achterhalen wie er verantwoordelijk was of waren voor de dood van Wies Hensen uit Budel in 1989. Ontzettend veel mensen dachten met ons mee en namen de moeite om te tippen. Dat leverde het enorme aantal van zo’n 180 tips op. Nu, ruim drie maanden later, een update over de stand van zaken.

We kunnen nu helaas nog niet melden dat de zaak is opgelost, maar de intentie om deze zaak op te helderen is er nog steeds. Tijdens de mediacampagne, maar ook nog in de ruime periode daarna, kregen we vanuit het hele land tips en informatie toegespeeld. Ook nu komt er nog steeds af en toe een tip binnen. In dat opzicht kunnen we zeker zeggen dat doel om opnieuw aandacht voor de zaak krijgen, en ervoor te zorgen dat de dood van Wies opnieuw het gesprek van de dag zou worden, zeker is geslaagd. Ruim 180 tips was de uiteindelijke opbrengst.

Diversiteit aan tips
Maar wat is er in de afgelopen maanden met die tips gebeurd? “Elke tip is gelezen en beoordeeld,” vertelt de leider van het onderzoek. “We hebben met elke tipgever contact opgenomen, als dat mogelijk was. Er zijn natuurlijk ook anonieme tips binnen gekomen en ook die mensen wil ik nu alsnog bedanken.” Hij gaat verder: “De informatie die we hebben gekregen varieerde. We kregen tips van mensen die met ons mee dachten in scenario’s en we kregen informatie over het busje dat door een getuige destijds is gezien. Ook ontvingen we tips over de hoek waar we naar de mening van mensen de dader of daders moeten zoeken en boden mediums hun hulp aan.” Bij de grote hoeveelheid aan tips zat ook informatie die al bij het onderzoeksteam bekend was en al
eerder was onderzocht. Een team van 14 rechercheurs, onder wie diverse specialisten, zijn belast met dit coldcase onderzoek.

Tijdrovend
Uiteindelijk selecteerde de recherche zo’n 40 tips waarvan de tipgevers nader persoonlijk zijn gehoord. Dit is een zeer tijdrovende klus, die tot op de dag van vandaag nog doorloopt,” gaat de teamleider verder. “Uit deze verhoren hebben we ondertussen interessante informatie gehaald, die we in de komende tijd nader gaan onderzoeken. De tijd zal ons leren wat dit ons allemaal gaat opleveren, Hij besluit: “Ik begrijp dat iedereen heel graag wil weten of we misschien de gouden tip al hebben gekregen en of het aangetroffen DNA-spoor ons al verder heeft gebracht. Helaas kan ik daar niets over zeggen. Dat zou ons onderzoek later kunnen schaden en dat is het laatste wat we willen. We willen de nabestaanden heel graag antwoord geven op de vraag wie Wies van het leven heeft beroofd.”

Onderzoek
Op dinsdagavond 29 augustus 1989 verdween Wies Hensen uit Budel van de kermis in haar woonplaats. Zij werd de volgende dag dood gevonden in een sloot in Dommelen. Ondanks alle inspanningen van de politie is de dader of zijn de daders nooit gevonden. Dit was reden genoeg voor een grote publiciteitscampagne waarin we een uniek middel voor het eerst hebben ingezet en nieuwe informatie te delen; de VR-bril. De campagne werd in augustus afgetrapt met een uitzending van Opsporing Verzocht en de lancering van het eerste deel van een 4-delige podcast over de zaak. Vier dagen lang stonden we met het Mobiel Media Lab van de politie bij de kermis in Budel waar Wies 32 jaar geleden verdween. Bezoekers konden hier de plaats delict, de plek waar Wies Hensen gevonden is, door een VR-bril bekijken. Honderden mensen bezochten het Mobiel Media Lab en namen een kijkje op de PD. We werden aangenaam verrast door de grote betrokkenheid die er na al die jaren nog blijkt te zijn bij de inwoners van de gemeente Cranendonck en ver daarbuiten. Ook zijn we natuurlijk blij met de grote bereidheid die er bleek te zijn om informatie met ons te delen.

Nooit te laat om te praten
Het onderzoek naar de dood van Wies Hensen loopt dus nog volop door. Tips blijven dan ook welkom. Het is namelijk nooit te laat om te praten. 

UPDATE 14/09: Laatste deel (4) van de podcast online

Vanaf vandaag staat het vierde en laatste deel van de podcast over de coldcase zaak van Wies Hensen online. Je vindt hem onder de kop 'Media' in dit dossier, op Spotify of in de Politie Podcast in je favoriete podcast-app

Aflevering 4
Zoveel aandacht, ruim 160 tips en al bijna 40.000 luisteraars! “Fantastisch. Dit gun je Wies en haar nabestaanden.” Dat zegt persofficier Janine Kramer in de vierde en voorlopig laatste aflevering van de Politiepodcast Cold Case. In deze laatste aflevering over de cold case Wies Hensen duiken we ook in het DNA-profiel van een onbekende man die volgens forensisch rechercheurs “echt iets uit te leggen heeft”. 
Aan alle tienduizenden luisteraars: Enorm bedankt voor jullie betrokkenheid. Dankzij de persoonlijke verhalen van nabestaanden, rechercheurs en andere betrokkenen dachten jullie massaal mee. Blijf luisteren en blijf de podcast delen. En: Het is nooit te laat om te praten.

Weet je meer over de cold case Wies Hensen? Bel dan direct de opsporingstiplijn 0800-6070. Anoniem bellen kan ook via 0800-7000. Je kunt je verhaal ook vertrouwelijk kwijt bij het Team Criminele Inlichtingen. Voor deze zaak is een speciaal telefoonnummer beschikbaar: 040-2056466 Stuur je liever een mail? Mailen kan naar coldcase@politie.nl De beloning in de zaak is verhoogd naar 30.000 euro. Je helpt ons ook door deze gratis podcast te luisteren, er over te praten en hem te delen.

UPDATE 07/09: Deel 3 podcastserie coldcase Wies Hensen gepubliceerd

Vanaf vandaag kun je luisteren naar deel 3 van de podcast over de coldcase zaal van Wies Hensen. Je kunt deze vinden onder de kop 'Media' in dit dossier, maar ook rechtstreeks in de Politie Podcast in een podcast-app. 
Natuurlijk vind je daar ook deel 1 en 2 van deze serie. 

Aflevering 3: Dwaalsporen
Het onderzoek naar de moord op Wies Hensen krijgt een nieuwe wending na een tweede moord. De aanhouding van drie verdachten en een tweede moord in het dorpje Budel zetten de moordzaak van Wies Hensen in een ander licht. Maar zit het onderzoek wel op het juiste spoor?

Aflevering 2:  Het gesloten dorp
Een belangrijke getuige heeft misschien wel gezien  hoe het lichaam van Wies Hensen werd achter gelaten en dat de vermoedelijke moordenaar van Wies Hensen in een bijzonder voertuig reed. Ondertussen gaan er over het slachtoffer veel verhalen. Er wordt veel over haar gepraat. Maar waarom vertelt niemand met wie ze op de avond van haar dood over een druk kermisterrein liep?

Weet je meer over de cold case Wies Hensen? Bel dan direct de opsporingstiplijn 0800-6070. Anoniem bellen kan ook via 0800-7000. Je kunt je verhaal ook vertrouwelijk kwijt bij het Team Criminele Inlichtingen. Voor deze zaak is een speciaal telefoonnummer beschikbaar: 040-2056466 Stuur je liever een mail? Mailen kan naar coldcase@politie.nl De beloning in de zaak is verhoogd naar 30.000 euro. Je helpt ons ook door deze gratis podcast te luisteren, er over te praten en hem te delen.

UPDATE 01/09: Kleine honderd tips in coldcase Wies Hensen

Een kleine honderd tips leverde de eerste periode van de campagne rond de coldcase Wies Hensen op. De komende tijd gaan we druk aan de slag met het onderzoeken van deze tips en de waarde daarvan.

Op dinsdagavond 29 augustus 1989 verdween Wies Hensen uit Budel van de kermis in haar woonplaats. Zij werd de volgende dag dood gevonden in een sloot in Dommelen. Ondanks alle inspanningen van de politie is de dader of zijn de daders nooit gevonden. Reden genoeg voor een grote publiciteitscampagne waarin we een uniek middel voor het eerst hebben ingezet en nieuwe informatie te delen.

De campagne werd vorige week afgetrapt met een uitzending van Opsporing Verzocht en de lancering van het eerste deel van een 4-delige podcast over de zaak. De afgelopen vier dagen stonden we met het Mobiel Media Lab bij de kermis in Budel waar Wies 32 jaar geleden verdween. Bezoekers konden hier de plaats delict, de plek waar Wies Hensen gevonden is, door een VR-bril bekijken.

Eerste resultaat
Honderden mensen bezochten het Mobiel Media Lab en namen een kijkje op de PD. We werden aangenaam verrast door de grote betrokkenheid die er na al die jaren nog blijkt te zijn bij de inwoners van Cranendonck. Ook zijn we blij met de grote bereidheid die er bleek te zijn om informatie met ons te delen. In totaal kregen we in deze eerste periode van de campagne een kleine honderd tips binnen. Deze worden de komende tijd door het coldcaseteam onderzocht en op waarde geschat. Het is nog te vroeg om hier definitieve conclusies aan te verbinden, maar we kunnen wel aangeven dat er enkele tips bij zitten die we als ‘zeer interessant’ kwalificeren.

Tips blijven welkom
Het onderzoek naar de dood van Wies Hensen loopt dus nog volop door en ook de campagne duurt nog even voort. Zo verschijnen de komende weken nog twee afleveringen van de podcast. Tips blijven dan ook welkom. Alle informatie over de coldcase vindt u hier: politie.nl/wieshensen

UPDATE 26/8: Politie lanceert interactieve video in coldcase Wies Hensen

In de publiekscampagne rondom de coldcase van de in 1989 om het leven gebracht Wies Hensen uit Budel, lanceert de politie vandaag een interactieve, online video. In deze video kan de kijker zelf via keuzemenu’s schakelen tussen buttons waaronder informatie te vinden is over alle facetten van het onderzoek. Laat je meenemen in deze coldcase die ons nooit heeft losgelaten. In deze interactieve video krijg je stap voor stap inzage in en informatie over het langlopende coldcase onderzoek naar de dood van Wies. Je vindt hem op deze website onder de kop 'Media'.  Je ziet in totaal 18 video’s meer over Wies, de plaats delict, de sporen en over de mogelijke daders. Aan het woord komen de coördinator van het coldcaseteam en de forensisch coördinator van het onderzoek. We stellen onderzoeksvragen in de hoop dat er mensen zijn die ons daarmee kunnen en willen helpen. Help mee om deze zaak na al die jaren op te lossen zodat we de nabestaanden antwoorden op hun vragen kunnen geven.

VR-beleving bij het Mobiel Media Lab
Maar we vragen je op meer manieren mee te denken. Zo nemen we je tijdens de kermisdagen in Budel via een VR-bril in ons Mobiel Media Lab mee naar de plek waar Wies dood is gevonden. Een indrukwekkende beleving waarvan we hopen dat hij mensen aan het denken zet over de zaak. De truck van de politie staat daar van zaterdag 28 tot en met dinsdag 31 augustus. Op die dagen stellen we bezoekers tussen 15.00 en 20.00 uur in de gelegenheid om de beelden via de VR-bril te bekijken.

Het is nooit te laat om te praten
Weet jij meer? Het is nooit te laat om te praten. Bel 0800 6070, mail naar coldcase@politie.nl  of deel informatie vertrouwelijk via het Team Criminele Inlichtingen op het speciale nummer voor deze coldcase: +31 40 20 56 466. De gouden tip levert een beloning van 30.000 euro op.

UPDATE 24/8: Luister naar het eerste deel van de Podcast over de zaak Wies Hensen

Rondom de coldcase van Wies Hensen werd een vierdelige podcastserie gemaakt.
​​​​​​
Beluister hier de eerste aflevering: Cold Case Wies Hensen 1: Het slechte nieuws

Omschrijving:
Hoe kon Wies Hensen verdwijnen van een druk kermisterrein? Met wie was ze die avond op pad? En wie liet haar dood en naakt achter langs de weg? De moordzaak Wies Hensen is een ongekende achtbaan geweest. Voor het eerst vertellen de nabestaanden over wie Wies écht was en welke impact de zaak heeft gehad op hun leven.

Weet je meer over de cold case Wies Hensen? Bel dan direct de opsporingstiplijn 0800-6070.  Anoniem bellen kan ook via 0800-7000.  Je kunt je verhaal ook vertrouwelijk kwijt bij het Team Criminele Inlichtingen. Voor deze zaak is een speciaal telefoonnummer beschikbaar: 040-2056466  Stuur je liever een mail? Mailen kan naar coldcase@politie.nl De beloning in de zaak is verhoogd naar 30.000 euro. Je helpt ons ook door deze gratis podcast te luisteren, er over te praten en hem te delen.

UPDATE 21/8: Nieuwe technieken leveren DNA-daderprofiel op; start publiekscampagne

Wie bracht Wies Hensen (32) om het leven?

Een zorgzame vrouw die altijd klaarstond voor haar familie: dat was de 32-jarige Wies Hensen uit Budel. Maar Wies werd in 1989 vermoord en op een mensonterende manier in een sloot langs de Loonderweg in Dommelen achtergelaten. Waarom? Onverteerbaar voor haar nabestaanden, die nog steeds worstelen met veel vragen. Daarom startten we vandaag een grote campagne met aandacht voor deze coldcase. We hopen daardoor de onbeantwoorde vragen alsnog te kunnen beantwoorden en er achter te komen wie verantwoordelijk is of zijn voor haar dood.

DNA-daderprofiel
Destijds werd al met de toen beschikbare middelen forensisch onderzoek gedaan op de plaats delict en werden diverse sporen gevonden. Er werden toen onder andere DNA-sporen veiliggesteld. Door verbeterd DNA-onderzoek hebben we nu echter een DNA-profiel kunnen maken van sporen die we destijds vonden. Dit DNA-profiel is van een man en lijkt van de dader te zijn. Die dader is echter nog onbekend. Als we nieuwe verdachten vinden, kunnen we nu hun DNA vergelijken met het gevonden DNA. In het verleden hebben we een aantal mannen gearresteerd. Zij zijn geen verdachten meer. Hun DNA komt ook niet overeen met het gevonden DNA.

Beloning verhoogd
Voor de gouden tip die leidt naar de dader of daders van dit delict was al een beloning van € 15.000 beschikbaar. Het Openbaar Ministerie heeft echter besloten om deze beloning te verdubbelen. Diegene die ons op het spoor zet van de verdacht(n) maakt nu aanspraak op een beloning van € 30.000. Het is nooit te laat om te praten!

Unieke Virtual Reality weergave plaats delict
In de zoektocht naar de dader of daders zet de politie een uniek middel in dat in Nederland nog niet eerder is toegepast om burgers te betrekken bij een opsporingsonderzoek. De plaats delict, de plek waar Wies Hensen gevonden is, werd zorgvuldig nagebootst en met 360’ fotoapparatuur gereconstrueerd. Aan de hand van een forensisch rechercheur kun je door een VR-bril deze plek zien en kijken welke belangrijke sporen er zijn in het onderzoek. Deze VR-weergave kunnen mensen bekijken bij het Mobiel Media Lab, een speciaal ingerichte truck van de politie, die dagelijks tijdens de kermisdagen in Budel aan de Poelderstraat te vinden is. mobiel media lab, mml, Foto: Korpsmedia politie

Mediaoffensief
Onze aandacht voor de cold case van Wies Hensen zal Nederland, en de omgeving van Budel en Valkenswaard in het bijzonder, de komende periode niet ontgaan. Behalve met de inzet van het Mobiel Media Lab van de politie waar de VR-film te bekijken is, vragen we veelvuldig aandacht voor de zaak in de media, via sociale media en met posters en flyers. Ook verschijnt er rondom de kermis een vierdelige podcast, waarin onder andere de zus en een nichtje van Wies aan het woord komen. Op de speciale webpagina www.politie.nl/wieshensen hebben we een dossier geopend dat we steeds actualiseren met nieuwe informatie, foto’s en video’s.

Voor het laatst gezien op de kermis
De kermis in Budel is het middelpunt van deze campagne. Wies bezocht namelijk dinsdagavond 29 augustus 1989 deze kermis. Ze werd hier door bezoekers voor het laatst gezien met twee onbekende mannen. Ze werd de volgende ochtend in een sloot in het Valkenswaardse dorpje Dommelen dood gevonden.

Wat is er met Wies gebeurd en waarom?
We denken dat Wies die dinsdagavond met die twee onbekende mannen de kermis verliet. Waarschijnlijk kwamen deze mannen niet uit Budel. Vanwege de plek waar Wies is gevonden, kan het zijn dat de mannen uit de buurt van Valkenswaard komen. Eén van hen had langer blond krullend haar. Nadat ze weggingen van de kermis, moet er iets vreselijks zijn gebeurd. Wies werd in een opgedroogde sloot aan de Dommelse Loonderweg achtergelaten. Ze kwam door verstikking om het leven. Rond 23.45 uur die avond zag een wandelaar een bestelbus stilstaan. Dit busje stond precies op de plek waar Wies de volgende ochtend dood werd gevonden

Nu al informatie delen
Het kan zijn dat er mensen zijn die nu al informatie met ons willen delen. Dat kan natuurlijk altijd en schroom ook niet om dat te doen. Neem dan contact op met de collega’s van het coldcaseteam van Oost-Brabant. Bel de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of mail naar coldcase@politie.nl
Je kunt ook anoniem tippen via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800 – 7000. Spreek je liever vertrouwelijk met iemand van het Team Criminele Inlichtingen, bel dan rechtstreeks het speciale nummer voor de coldcase Wies Hensen 040-2056466.

20/7: Grote publiciteitscampagne rondom coldcase Wies Hensen uit Budel

In de ochtend van woensdag 30 augustus 1989 vinden voorbijgangers in een droge sloot aan de Loonderweg in Dommelen het lichaam van een dode vrouw. Het gaat om de 32-jarige Wies Hensen uit Budel, die de avond daarvoor op de kermis in haar woonplaats Budel voor het laatst is gezien. Zij is het slachtoffer van een misdrijf. Ondanks alle inspanningen van de politie is de dader of zijn de daders nooit gevonden. Reden genoeg voor een grote publiciteitscampagne waarin we een uniek middel voor het eerst gaan inzetten en nieuwe informatie delen.

De publiciteitscampagne spitst zich toe op de periode rondom de dag en de plaats waar Wies in 1989 is verdwenen, de week van de kermis in Budel in het laatste weekend van augustus. Het coldcaseteam van de politie Oost-Brabant en het Openbaar Ministerie vragen in die week op diverse manieren landelijk en regionaal aandacht voor de zaak. De campagne richt zich op iedereen die informatie heeft of denkt te hebben over de omstandigheden rond het overlijden van Wies Hensen. Want er moeten mensen zijn die meer weten over haar dood. Al vanaf het moment dat het lichaam van Wies werd gevonden, is er erg veel onderzoek gedaan. Er zijn in het verleden een aantal mannen opgepakt dat verdacht werd van betrokkenheid bij haar dood. Deze mannen zijn echter geen verdachten meer in deze zaak. Dat betekent dat de degenen die verantwoordelijk zijn voor haar dood nog vrij rondlopen. Alleen al voor haar nabestaanden en vrienden uit die tijd moet er duidelijkheid komen in deze zaak. 

VR-weergave van plaats delict
In de zoektocht naar de dader of daders heeft de politie met toestemming van het Openbaar Ministerie besloten een uniek middel in te zetten dat in Nederland nog niet eerder is toegepast om burgers te betrekken bij een opsporingsonderzoek. De plaats delict, de plek waar Wies Hensen gevonden is, wordt zorgvuldig nagebootst en met 360’ fotoapparatuur gereconstrueerd. Aan de hand van een forensisch rechercheur kun je door een VR-bril deze plek zien en kijken welke belangrijke sporen er zijn in het onderzoek. Deze VR-weergave kunnen mensen bekijken bij het Mobiel Media Lab van de politie, die daar tijdens de kermisdagen in Budel te vinden is. Er worden dan ook onderzoeksvragen gesteld aan het publiek. Oók als de kermis onverhoopt wordt afgelast reist het Mobiel Media Lab af naar Budel. Doel van deze VR-weergave is dat mensen aan de hand van hun ervaring met aanwijzingen en tips komen die helpen om het misdrijf op te lossen.

Gesprek van de dag
De campagne wordt de komende tijd voorbereid en we komen daar in de genoemde periode, tussen ongeveer 23 augustus en 1 september, mee naar buiten. We zullen dan ook nieuwe informatie over de zaak delen. De dood van Wies Hensen heeft de politie nooit losgelaten en door dit offensief hopen we dat het in Budel en omgeving, ruim dertig jaar na dato, opnieuw het gesprek van de dag zal worden waardoor tips en aanwijzingen naar boven zullen komen.

Meer informatie of tippen
Het kan zijn dat er mensen zijn die nu al informatie met ons willen delen. Dat kan natuurlijk altijd en schroom ook niet om dat te doen. Neem dan contact op met de collega’s van het coldcaseteam van Oost-Brabant via de Opsporingstiplijn, 0800-6070 en eventueel anoniem kunt u tippen via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.
Op de webpagina www.politie.nl/wieshensen vind u meer informatie over deze coldcase, waar ook de mogelijkheid is om een tipformulier in te vullen. Deze pagina zullen we in de loop van de campagne steeds vullen met aanvullende informatie.

Vragen

  • Wie heeft er meer informatie over de dood van Wies Hensen in augustus 1989?
  • Wie weet, heeft gezien of heeft een vermoeden met wie ze is meegegaan? 
  • Waarom werd Wies om het leven gebracht?
  • Waarom werd Wies juist op de plek aan de Loonderweg achter gelaten?
  • Wie weet wat er met haar vermiste kleding is gebeurd en waar die gebleven is?
  • Van wie was de bestelbus die rond middernacht op de plaats delict is gezien en wie reed er toen in?
  • Heeft iemand Wies op de kermis in Dommelen gezien?