Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Opsporingsbericht

Cold cases

Vermoord gevonden op mijnbouwterrein

In gezelschap van een tweede persoon verliet Jozef (Sjef) Klee (26) uit Heerlen op zondagochtend 10 september café 'het Trefpunt' in de wijk Treebeek in Brunssum. Het tweetal ging naar de woning van een vriend van Sjef Klee. Daar dronken ze een fles bier, waarna Sjef de woning aan de Pleinstraat 12 in Brunssum verliet. Nog diezelfde zondagochtend werd zijn lichaam gevonden op het voormalige mijnbouwterrein aan de zijde van de Wenckebachstraat in Treebeek. Hij bleek te zijn doodgeschoten.

Onderzoek

Ondanks uitgebreid onderzoek is de dood van Sjef Klee tot op heden nooit opgehelderd. De zaak Sjef Klee werd in 2018 op de cold case-kalender geplaatst. Naar aanleiding daarvan meldde zich iemand bij de politie met een tip.

In een poging om te achterhalen wie verantwoordelijk is voor deze moord en om na 24 jaar eindelijk de onzekerheid bij de nabestaanden van Sjef Klee te kunnen wegnemen, wordt er op dinsdag 4 juni 2019 bekendgemaakt dat er nieuw onderzoek gedaan naar Sjefs dood. De komende tijd zal een speciaal samengesteld onderzoeksteam alles op alles zetten om alsnog duidelijkheid te scheppen in deze cold case.

In de dagen na deze oproep zijn er bij de politie nieuwe informatie en tips binnengekomen. Dat heeft ertoe geleid dat het team dat onderzoek naar deze zaak doet verder is uitgebreid. Over de aard van de nieuwe informatie kunnen op dit moment geen aanvullende mededelingen worden gedaan. Echter wordt deze informatie wel verder onderzocht.

Anoniem melden kan ook via 0800-7000!

Op maandag 17 juni was de politie aanwezig op het Orionplein in Treebeek. Daar ging ze in gesprek met bewoners en belangstellenden over het onderzoek naar het overlijden van Sjef Klee. Dat leverde veel belangstelling op. Er zijn honderden flyers uitgedeeld en vele gesprekken gevoerd door de aanwezige agenten. Door aanwezig te zijn in Treebeek wordt geprobeerd de mogelijke drempel die burgers voelen om informatie te melden zoveel mogelijk te verlagen. En ook dit leverde nieuwe informatie op.

Het landelijke televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft in de uitzending van dinsdag 25 juni aandacht voor de cold case Sjef Klee uit 1995 in Treebeek. Door de kijkers een uitgebreide rapportage en enkele onderzoeksvragen voor te leggen, hopen het OM Limburg en de politie meer informatie en tips boven water te krijgen. Een cameraploeg maakte hiervoor al opnames op diverse locaties in het hart van Treebeek en Heerlen.

‘We kiezen bewust ervoor om bij Opsporing Verzocht een getuigenoproep te doen, gezien het bereik dat zij wekelijks hebben met rond de miljoen televisiekijkers’, laat de onderzoeksleider weten. ‘We merken aan de hand van de reacties op straat en via de sociale media in de afgelopen weken dat de zaak nog altijd leeft in de gemeenschap van Treebeek.’

Met een politieboot voorzien van specialistische apparatuur werd er op dinsdag 2 juli 2019 door de politie onderzoek worden gedaan bij een vijver aan de Emmaweg in Treebeek. In de afgelopen periode is deze nieuwe informatie op technisch en tactisch vlak door het rechercheteam verwerkt en het besluit genomen om ter plaatse nader onderzoek te doen. Dit is aanleiding om deze locatie opnieuw nadrukkelijk onder de loep te nemen. Dit levert mogelijk bewijsmateriaal, informatie of sporen op die relevant kunnen zijn voor het oplossen van deze zaak.

Tijdens de zoekactie in een vijver in Treebeek zijn onderdelen van een vuurwapen en munitie aangetroffen zo blijkt uit onderzoek, maakte de politie op donderdag 11 juli bekend.  In het laboratorium zal er in de komende periode nader technisch onderzoek worden gedaan om te bekijken welke sporen er nog kunnen worden veiliggesteld. Daarnaast zal er worden gekeken of de aangetroffen goederen verband hebben met de cold case Sjef Klee of mogelijk een ander strafbaar feit. Het onderzoek naar deze voorwerpen is nog niet afgerond.

Getuigen blijven welkom!

Denk jij meer te weten over wat er bijna 24 jaar geleden met Sjef Klee gebeurd is? Heb je destijds iets opgevangen over deze zaak wat je altijd is bijgebleven? Of heb je een tip? Elk informatie, hoe summier of ogenschijnlijk onbetekenend ook, kan net dat laatste puzzelstukje vormen of de aanzet geven voor hét antwoord op de vraag die de nabestaanden van Sjef en inwoners van Treebeek al bijna 24 jaar bezig houdt: ‘Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Sjef Klee?’

Deel informatie via onderstaand tipformulier, bel naar 0800-6070 of deel je informatie anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Wat is de coldcase zaak Klee?
Jozef Klee uit Heerlen verliet in de ochtend van 10 september 1995 café ‘het Trefpunt’ in de wijk Treebeek in Brunssum. Samen met een ander persoon ging hij naar de woning van een vriend. Daar dronk het gezelschap nog een fles bier waarna Sjef de woning aan de Pleinstraat in Brunssum verliet. Nog diezelfde ochtend wordt zijn lichaam gevonden op het voormalige mijnbouwterrein aan de zijde van de Wenckebachstraat in Treebeek. Hij bleek te zijn doodgeschoten.

Wanneer en waarom is het onderzoek stop gezet?
Ondanks intensief onderzoek bleken er geen aanknopingspunten meer te zijn om direct tot oplossing van de zaak te komen. Onder leiding van de zaaksofficier is daarom besloten om er een cold case van te maken.

Is de zaak al verjaard?
Misdrijven waarop een gevangenisstraf van 12 jaar of meer is gesteld, zoals moord of doodslag, verjaren niet. De dood van Sjef Klee valt onder deze categorie misdrijven.

Is het mogelijk een verdachte na 24 jaar nog te vervolgen?
Ja, want misdrijven waarop een gevangenisstraf van 12 jaar of meer is gesteld, zoals moord of doodslag, verjaren niet. De dood van Sjef Klee valt onder deze categorie misdrijven.

Waarom is deze zaak nu weer opnieuw opgepakt?
De zaak van Sjef Klee is op de cold case-kalender van 2018 geplaatst. Naar aanleiding van deze publicatie heeft zich iemand gemeld met nieuwe informatie. Deze tip is onderzocht en gaf politie en Openbaar Ministerie aanleiding om nieuw onderzoek te doen naar deze nooit opgeloste moord.

Wie van de familie van het slachtoffer is nog in leven?
Er zijn nog enkele directe familieleden in leven. Zij zijn op de hoogte gebracht van het nieuwe onderzoek naar de dood van Sjef Klee.

Hoe zijn de reacties van de familie?
De familie hoopt net als de politie en het Openbaar Ministerie dat na bijna 24 jaar onduidelijkheid de dood van Sjef eindelijk opgehelderd wordt.

Is er tipgeld beschikbaar gesteld?
Er is destijds door het Openbaar Ministerie een bedrag van 20.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de vervolging van diegene die verantwoordelijk is voor de dood van Sjef Klee. Dit tipgeld is nog altijd actueel. 

Zijn er op dit moment verdachte(n) in beeld of aangehouden?
We doen op dit moment onderzoek vanuit een ruime blik. Op dit moment zijn er nog geen aanhoudingen verricht in het onderzoek.

Zijn er al aanhoudingen verricht in het onderzoek?
Er is niemand aangehouden. De politie richt zich nu volledig op het onderzoek in Treebeek. Uiteraard hopen we door onderzoek te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor de dood van Sjef van Klee in 1995, zodat het recht zijn beloop krijgt.

Wordt elke onopgeloste zaak met een strafmaat van 12 jaar een cold case?
Nee, een zaak wordt pas een cold case wanneer deze als zodanig is aangemerkt door een lid van de korpsleiding en de rechercheofficier.

Ben ik strafbaar als ik informatie achterhoud?
Nee, maar iedereen heeft een juridische en maatschappelijke plicht om kennis van strafbare feiten, desnoods anoniem, te melden bij de politie, tenzij u daarmee uzelf of een (naast) familielid belast. Maar op het achterhouden van informatie over een strafbaar feit zelf staat geen straf. U hoeft dan ook niet te vrezen voor vervolging als u, ook na jaren zwijgen, alsnog informatie deelt.

Kan een cold case verjaren?
De verjaringstermijn voor een groot aantal misdrijven is sinds 1 april 2013 ingrijpend veranderd. Misdrijven waar een maximale gevangenisstraf van 12 jaar of meer op staat, zoals bijvoorbeeld moord en doodslag, verjaren hierdoor niet meer. De nieuwe regels gelden voor alle zaken die op dat moment niet al verjaard waren.

Hoe probeert de politie deze zaken alsnog op te lossen?
Elke eenheid heeft een eigen coldcaseteam. Deze 10 teams werken landelijk nauw samen. Ze delen onder meer kennis en ervaring. De coldcaseteams zijn daarnaast verantwoordelijk voor het onderzoek naar langdurig vermisten en ongeïdentificeerde doden.

Waardoor worden zaken soms jaren later alsnog opgelost?
-Enerzijds bieden de ontwikkelingen op forensisch gebied de teams steeds meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan dna-onderzoek. Anderzijds kunnen getuigen een cruciale rol spelen. Ook al is het jaren later. Nederlands onderzoek toont aan dat er ook mensen rondlopen die op een later tijdstip pas horen over een onopgeloste zaak. Om deze getuigen te bereiken, vraagt de politie aandacht voor cold cases in televisieprogramma’s en op sociale media. Ook heeft de politie een coldcasekalender ontwikkeld. Daarin wordt elke week een cold case belicht.

Waar kan ik terecht met tips en/of informatie?
Wie informatie heeft over een cold case kan die op de volgende manieren delen:

Uitzending Opsporing Verzocht op 25 juni 2019

Het landelijke televisieprogramma Opsporing Verzocht had in de uitzending van dinsdag 25 juni aandacht voor de cold case Sjef Klee. ‘We kiezen bewust ervoor om bij Opsporing Verzocht een getuigenoproep te doen, gezien het bereik dat zij wekelijks hebben met rond de miljoen televisiekijkers’, laat de onderzoeksleider weten. ‘We merken aan de hand van de reacties op straat en via de sociale media in de afgelopen weken dat de zaak nog altijd leeft in de gemeenschap van Treebeek.’

De familie van het slachtoffer en de politie hopen door enkele onderzoeksvragen aan de kijkers voor te leggen, dichterbij de oplossing van de zaak te komen. ‘Na bijna vierentwintig jaar is er nog geen antwoord op de wie Sjef heeft vermoord. We zetten nu alles op alles om de waarheid te achterhalen’, aldus de Officier van Justitie. ‘Help ons daarbij en deel je informatie. Dat mag ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem onder nummer 0800 – 7000.’

Bekijk de oproep in de uitzending hieronder terug.

-

Overzicht infographics

Opsporing Verzocht aankondiging

Ook anoniem melden kan

Nieuw onderzoek cold case

Kaart