Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Opsporingsbericht

Cold cases

Cold Case: Sjaak Gerwig (18) werd dood gevonden bij Utrecht

Achttien was hij nog maar. Sjaak Gerwig uit Utrecht stond bekend als rustig, vrolijk en vriendelijk. Hoe kon het dan dat hij in 1995 zo bruut om het leven werd gebracht? Op deze pagina lees je alles over het onderzoek naar de dood van Sjaak. En we vertellen hoe je ons kunt helpen om de zaak op te lossen.

Toedracht

Liep Sjaak de betreffende avond van woensdag 29 maart 1995 net de verkeerde tegen het lijf? Of was het een geplande actie? Had iemand het op Sjaak voorzien? En zo ja, waarom moest Sjaak dan dood? Met die vragen kampen de nabestaanden van Sjaak nu al tientallen jaren. Sjaak liep vanuit zijn huis aan de Rijnlaan die avond in maart nog even langs zijn vriendin verderop in de wijk aan de Baarsstraat. Hij zou daarna weer naar huis gaan maar daar kwam hij nooit aan. Vermoedelijk is hij dezelfde avond al om het leven gebracht. Op 2 april werd hij dood gevonden bij Laagraven in het water tussen Utrecht en Houten. Hij bleek met geweld om het leven gebracht.

Zaak heropend

Naar aanleiding van nieuwe specifieke informatie heeft de politie de zaak heropend. Zo doet de politie op dit moment uitgebreid onderzoek naar het scenario dat Sjaak een financieel conflict had met iemand in de wijk. Dit zou de aanleiding kunnen zijn geweest voor zijn dood. Het was al bekend dat Sjaak de laatste maanden van zijn leven regelmatig gokte. Het verhaal gaat dat Sjaak wist hoe je aan een xtc-pil moest komen, maar daar is in het onderzoek nooit iets over komen vast te staan. Uit de nieuwe informatie is ook op te maken dat er meer mensen moeten zijn die iets weten over de dood van Sjaak. Het is voor de politie cruciaal dat iedereen die iets weet zich alsnog meldt. Het is nooit te laat om te praten.

Beloning: 30.000 euro

Het Openbaar Ministerie heeft de beloning in de zaak van Sjaak Gerwig verhoogd naar 30.000 euro. Het onderzoeksteam hoopt van harte dat tipgevers zich melden met hun informatie.  Tips zijn welkom via de opsporingstiplijn 0800-6070. Als tipgevers willen dat hun identiteit wordt afgeschermd in het onderzoek, kan ook contact worden gezocht met het Team Criminele Inlichtingen via nummer: 088 - 661 77 34. Meer info, lees ook de krant

Vragen aan het publiek

De politie heeft de volgende vragen aan het publiek:

  • Wie weet wat er met Sjaak Gerwig gebeurd is die avond?
  • Wie weet waarom Sjaak dood moest?
  • Wie heeft of hebben Sjaak om het leven gebracht?

Tijdlijn Sjaak Gerwig

Mediacampagne

UPDATE:
Op 13 oktober 2021 meldt de politie dat er zicht is op personen die mogelijk meer weten over de dood van Sjaak Gerwig.  Verdere details over deze personen kan de politie nog niet kwijt.

CAMPAGNE
Vanaf 8 juli 2021 is de politie een grote mediacampagne gestart over de zaak van Sjaak Gerwig. Uit nieuwe informatie is namelijk op te maken dat er meer mensen moeten zijn die iets weten over zijn dood. De politie roept daarom eventuele tipgevers op om zich te melden. Om iedereen te kunnen bereiken worden abri's, online video's en verhalen van nabestaanden en andere betrokkenen ingezet. 

De Opsporingsbijlage van de politie over de zaak is te lezen via deze link.

Deze flyer wordt vanaf 8 juli in Utrecht verspreid:

-

Vier scenario's

‘Een blinde vlek’.  Zo noemt het cold case team de vier dagen tussen het moment dat Sjaak Gerwig zijn vriendin vaarwel kuste op woensdag 29 maart 1995 en de vondst van zijn lichaam op zondag 2 april. Toch zijn er vier scenario’s voor wat er met de tiener gebeurd kan zijn.

Schulden

Volgens meerdere mensen kwam Sjaak veel in Utrechtse speelhallen. ”Maar een vaste baan had hij niet’’, vertelt Rob Boon. “Er moet gevoelsmatig meer geld in de automaten zijn gegaan dan hij beschikbaar had. Hij leende wel eens wat bij zijn moeder, maar dat zou nooit genoeg zijn geweest. Hij moet op een andere manier aan meer geld zijn gekomen. Wellicht is een schuld hem duur komen te staan.’’

Drugs

Hoewel er in het onderzoek niets over is komen vast te staan gaat het verhaal dat Sjaak wist hoe je aan een xtc-pilletje kon komen. “Wellicht is er een geschil geweest over de drugs’’, aldus Boon.
Van twee verdachten die in 1995 enkele weken vastzaten op verdenking van betrokkenheid bij de moord, dacht het rechercheteam dat zij een drugsconflict hadden met Sjaak. De jong volwassen mannen kenden hem uit de Rivierenwijk. Het Openbaar Ministerie liet het duo vrij en seponeerde de zaak tegen de mannen. Volgens Boon zijn ze nu geen verdachten meer.Hoewel er in het onderzoek niets over is komen vast te staan gaat het verhaal dat Sjaak wist hoe je aan een xtc-pilletje kon komen. “Wellicht is er een geschil geweest over de drugs’’, aldus Boon.
Van twee verdachten die in 1995 enkele weken vastzaten op verdenking van betrokkenheid bij de moord, dacht het rechercheteam dat zij een drugsconflict hadden met Sjaak. De jong volwassen mannen kenden hem uit de Rivierenwijk. Het Openbaar Ministerie liet het duo vrij en seponeerde de zaak tegen de mannen. Volgens Boon zijn ze nu geen verdachten meer.

Homo-ontmoetingsplek

Het lichaam van Sjaak werd gevonden op enkele honderden meters van een homo-ontmoetingsplek. Boon: “Er ging een verhaal dat hij daar wel eens zou komen, maar daar is nooit enig bewijs voor gevonden.’’ Toch sluit het cold case team dit scenario niet uit. Hoewel Sjaak ergens anders is vermoord dan bij de plas, vindt het cold case team de vindplek erg raar. “Een onlogische plek, want het lag niet op de route van zijn vriendin naar huis.’’

Toevallige getuige

Was Sjaak getuige van iets wat hij niet had mogen zien? Zowel coördinator Rob Boon als voormalig teamleider Marcel Tiehuis noemt dit een mogelijkheid. “Wie weet wat hij die avond toevallig gezien heeft. Mogelijk is er toen iets gebeurd’’, aldus Tiehuis.

Kaart