Direct naar de inhoud

Onderzoek dood Mostafa Talaie

Wat heeft de politie tot nu toe gedaan?

Update 15 mei 2013

Overweldigend veel reacties op politiedossier Mostafa Talaie

Oisterwijk: De recherche heeft inmiddels 215 reacties ontvangen op het dossier dat donderdag 2 mei 2013 op de politiewebsite geplaatst is over het onderzoek naar de gewelddadige dood van de 43-jarige Mostafa Talaie.

Lancering dossier op website

Op donderdag 2 mei 2013 werd het dossier over het onderzoek naar de gewelddadige dood van Mostafa Talaie op de politiewebsite gepubliceerd. Deze publicatie leidde tot veel media aandacht. Maandagochtend 6 mei waren er al 65 reacties binnen gekomen via de website. Inmiddels staat de teller, na de uitzendingen van Bureau Brabant en Opsporing Verzocht, op 188 reacties via de site en 27 telefonische tips. Het team gaat alle burgers die gereageerd hebben terugbellen of via de mail bedanken.

Meest aangedragen scenario's

Veel burgers die gereageerd hebben, vermoeden dat de bekering van het slachtoffer tot het christendom een rol gespeeld heeft bij de moord. Hierover zijn enkele tientallen reacties binnen gekomen. Andere veel genoemde scenario's zijn dat het motief te vinden is in de relatie van het slachtoffer met een Iraanse vrouw in Engeland en zijn verblijf aldaar. Verder zijn er deelnemers die vermoeden dat Talaie het slachtoffer is geworden van een uit de hand gelopen beroving of dat hij ongewild getuige is geweest van een criminele activiteit en daarom om het leven is gebracht. Ook zijn er enkele deelnemers die een theorie ontvouwen waarbij geheime diensten zijn betrokken. Het rechercheteam is bezig met het analyseren van de binnengekomen scenario's en tips.

TGO

De recherche formeert naar aanleiding van de eerste bevindingen op de plaats delict en van de schouw direct een Team Grootschalige Opsporing met vijftien rechercheurs.

PD

Forensisch rechercheurs stellen een uitgebreid sporenonderzoek in op de plaats van het delict. Gespecialiseerde medewerkers van de politie Rotterdam-Rijnmond maken met 3 D apparatuur opnamen van de plek. Deze opnamen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden bij verhoren van getuigen of verdachten. Ook worden luchtfoto’s van de omgeving gemaakt. Duikers van het Arrestatieteam zoeken in de nabijgelegen vennen naar het gebruikte wapen. Ook wordt met metaaldetectoren naar het wapen gezocht. De zoekacties hebben geen resultaat. Agenten houden in de omgeving ook een passantenonderzoek, dit levert geen nieuwe getuigen op. 

Buurtonderzoek

Rechercheurs houden een uitgebreid buurtonderzoek. Zij bevragen ook alle mensen die langs de route wonen die het slachtoffer vermoedelijk vanaf de bushalte gelopen heeft. Het onderzoek levert onder meer een getuige op die het slachtoffer vermoedelijk gezien heeft, toen hij met zijn twee tassen op weg was naar het Asielzoekerscentrum. Verder wordt bekeken of er langs de route mogelijk camera’s hangen. Dit levert geen bruikbare beelden op.

Verhoren

Rechercheurs duiken in de achtergronden van het slachtoffer. Zij horen diverse kennissen waarmee hij in verschillende centra verbleef. Ook medewerkers van asielzoekerscentra en het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) leggen een verklaring af. Politiemensen spreken ook met een vertegenwoordiger van de geloofsgemeenschap waar Talaie zich bekeerde tot christen. Uit de diverse gesprekken komt naar voren dat Talaie een hele rustige wat op zichzelf levende man was. Er zijn geen aanwijzingen dat hij zich met criminele activiteiten bezig hield. Volgens bekenden wilde hij graag zijn vriendin uit Engeland over laten komen als hij een definitieve verblijfsvergunning had.

Ook spreken politiemensen met diverse getuigen die Talaie op weg naar het AZC Oisterwijk vanaf de bushalte gezien of gesproken hebben. Onder deze getuigen zijn ook bewoners van het AZC Oisterwijk aan de Kievitsblekweg. De dienders vinden echter geen enkele getuige die de mogelijke dader(s) kan beschrijven. Ook het mogelijke motief voor de moord blijft onduidelijk.

Spullen slachtoffer

Het slachtoffer heeft twee grote tassen en een rugzak bij zich. Daarin vinden de agenten ook een portemonnee met geld en pasjes. Niet vastgesteld kan worden of er zaken ontbreken.

Het slachtoffer had een Gsm-telefoon bij zich toen hij op de Vennelaan werd aangetroffen. De gegevens daarvan worden geanalyseerd. Rechercheurs spreken onder meer met een bekende van hem waarmee hij rond 21.40 uur die avond nog gebeld heeft. Het onderzoek aan de telefoon levert verder geen concrete aanwijzing(en) naar de mogelijke dader(s) op.

Opsporing Verzocht

Oisterwijk, onderzoek Mostafa Talaie

Een week na het aantreffen van Talaie, besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. In de uitzending worden beelden getoond die gedraaid zijn op de avond dat het slachtoffer werd aangetroffen. Ook toont het programma de route die het slachtoffer gelopen heeft. De presentator vraagt getuigen die maandagavond 18 februari 2013 tussen half negen en tien uur in de buurt waren of die het slachtoffer kennen contact op te nemen met de politie. De oproep wordt een week later kort herhaald. De uitzendingen leveren twee concrete tips op. Er meldt zich nog een getuige die het slachtoffer op de gelopen route gezien heeft. Ook neemt een medewerker van een centrum waar Talaie verbleven heeft contact op.

Media

Het aantreffen van het slachtoffer leidt maandagavond 18 februari 2013 niet tot landelijke media aandacht. Er is aanvankelijk alleen sprake van een reanimatie. Pas later op de avond als duidelijk wordt dat de politie rekening houdt met een misdrijf verschijnen er op diverse landelijke mediasites berichten. Een verslaggever van Brabants Dagblad en enkele freelancers gaan wel direct ter plaatse. De foto’s en beelden verschijnen op websites en in kranten. Omroep Brabant en Hart van Nederland zenden de volgende dag reportages uit

Nederlands Dagblad

Op donderdag 28 februari 2013 plaatst het Nederlands Dagblad een uitgebreid artikel over de zaak. De journalist meldt dat Talaie de afgelopen anderhalf jaar de kerkdiensten bezocht van de Vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Noardburgum. De predikant vertelt dat de Iraniër een trouw bezoeker van diensten en Bijbelstudies was. De krant meldt verder dat Talaie ondanks zijn bekering tot het christendom toch op verzoek van diens in Nederland verblijvende broer een moslimbegrafenis krijgt. De predikant is bezorgd omdat volgens hem bekeerde asielzoekers vaker te maken hebben gehad met geweld. De politiewoordvoerder zegt dat een religieus motief niet uitgesloten wordt, maar dat daarvoor geen aanwijzingen zijn.

Brabants Dagblad

Een journalist van het Brabants Dagblad blijft de zaak volgen. Hij beschrijft op 1 maart 2013 dat Talaie 13 jaar op zoek was geweest naar een veilig thuis sinds hij zijn geboorteland ontvluchtte en is neergestoken vlak voor de plek waar hij zicht op een toekomst in Nederland zou krijgen. Ook deze verslaggever spreekt met de predikant in het Friese Noardburgum, die hem vertelt dat er hem geen gevallen bekend zijn van geweld onder bekeerde Iraniërs. "Misschien was hij gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek". De predikant is verder niets bekend over ruzie of spanningen rondom het slachtoffer.

Oproep

De politie roept bij deze zaak nadrukkelijk de hulp in van de burgers. Niet alleen zoals bij de meeste onderzoeken als tipgever maar ook om mee te denken in de hypothese- en scenariovorming. In de afgelopen twee jaar heeft de politie dit ook bij twee andere onderzoeken gedaan, hoewel daarbij een doorbraak uitbleef, leverde dit wel waardevolle informatie en mogelijke scenario’s op.

Concreet vraagt de politie aan u om mee te denken met de recherche in dit onderzoek. Wat kan er die avond op de Vennelaan gebeurd zijn? Waarom is Mostafa Talaie het slachtoffer geworden van een geweldsmisdrijf?

Ga naar de knop op deze site "Uw kijk op de zaak" en doe mee. De politie zal uw reactie zorgvuldig en vertrouwelijk bestuderen en eventueel anoniem terugplaatsen op het deel van deze site waarin de voorgang van het onderzoek en de respons daarop beschreven wordt.

Natuurlijk kunt u ook reageren als u informatie hebt over het slachtoffer of hem nog gezien heeft op weg naar het AZC en nog niet benaderd bent door de politie.

 

Deel het artikel op social media

Deel artikel via: