Direct naar de inhoud

Blog: Te laat of precies op tijd?

blog te laat of precies op tijd

Als ik uit de politieauto stap, zie ik de mensen al zwaaien. Met mijn collega loop ik met twee treden tegelijk de trap af om daarna met twee treden tegelijk de trap weer op te lopen naar het volgende perron. Eenmaal boven aangekomen schrikken we en staan we even stil. Wat is hier gebeurd?

Er ligt een man op de grond. We zien ook bloed, een pistool en hulzen op de grond liggen. Verderop ligt nog een man die door iemand anders in bedwang wordt gehouden. Ik kijk mijn collega aan. Dit is geen vuurwerkoverlast, zoals de meldkamer zei. Er heeft zojuist een schietpartij plaatsgevonden. We zijn zonder kogelwerend vest naar de plaats des onheils gelopen.

Inmiddels krijgen we van de meldkamer door dat het om een schietpartij gaat. Ik scheld in gedachten. ‘Te laat’, zeg ik tegen de centralist. ‘We zijn er al. Ik heb meer collega’s nodig. Alles onder controle.’

Mijn collega begint met de reanimatie en ik bekommer me om de andere man. Al snel komen er meer collega’s aan en wordt het pistool veiliggesteld. De reizigers worden op afstand gehouden en getuigen melden zich. Voor slachtofferhulp wordt gezorgd.

Ik spreek degene die de man vasthield. Hij vertelt dat hij op de trein stond te wachten toen hij twee mannen in een heftige discussie zag. Plotseling pakte een van hen een pistool en schoot hij die leeg op de andere man. Toen de getuige zag dat het pistool weigerde, realiseerde hij dat hij niet meer kon schieten. De man haalde de houder uit het pistool en deed er een nieuwe in. De getuige vertelt dat hij aan de grond genageld stond en dacht dat de man weer zou gaan schieten. Hij wist dat hij een risico nam, maar rende toch naar hem toe en sloeg hem volop in zijn gezicht. De man viel op de grond en werd door de getuige vastgehouden tot wij aankwamen.

De man staat helemaal te trillen. Hij snapt niet wat hij gedaan heeft, maar geeft aan dat wij er enorm snel waren, we waren in de buurt. De schutter is aangehouden en voor onderzoek naar het ziekenhuis gegaan.

Later bleek dat de schietpartij om een groot zakelijk conflict ging. De schutter verklaarde het pistool te willen herladen om andere mensen op afstand te houden en desnoods te gebruiken. We noemen dit een ‘heterdaadje’. Het komt zelden voor dat een schutter op deze manier kan worden aangehouden. We waren te laat met het omdoen van een kogelwerend vest, snel op de plaats van bestemming en gelukkig was iemand anders precies op tijd om erger te voorkomen.

Reageren

Reageren op dit politieverhaal? Vul het reactieformulier hieronder in. De reactie gaat naar de auteur, die eventueel contact opneemt.

  • Stap 1Invoeren(huidige stap)
  • Stap 2Controleren
  • Stap 3Verzenden

Stap 1: Invoeren

Jouw reactie
# tekens resterend