Waarom is er politiemuziek?
Binnen de politie wordt muziek gemaakt. Als ontspanning naast een vaak hectische functie, maar zeker ook ter ondersteuning van interne ceremonieën, evenementen of herdenkingen. Muziek wordt ook ingezet als externe representatie van de organisatie tijdens (bijvoorbeeld) open huizen, relatieconcerten of taptoes.
Anders dan in de defensieorganisatie, waar alle musici conservatoriumgeschoolde muziekspecialisten zijn, wordt politiemuziek gemaakt door politiebeambten. De orkesten, ensembles en koren bestaan uit politiemensen in actieve politiedienst, oud-politiemensen (in de twee seniorenkoren) en enthousiaste burgermuzikanten en burgerzangers. De burgermuzikanten en burgerzangers zijn aangesteld en beëdigd als Politievrijwilliger in de Ondersteuning-Muziek (PVO-M).
De politiemuziek bestaat uit één centraal muziekgezelschap, dertien decentrale muziekgezelschappen in de verschillende regionale eenheden en drie seniorengezelschappen. De decentrale muziekgezelschappen zijn organisatorisch gebundeld in de Stichting Politiemuziek Nederland (SPN). De SPN wordt geleid door de landelijk portefeuillehouder politiemuziek.