Ik sta op een bangalijst. Hoe doe ik aangifte?
Het is op de eerste plaats belangrijk dat je niet met je verhaal blijft zitten, maar er met een vertrouwenspersoon over praat, zoals je ouder(s) of een leraar.
Als je besluit om aangifte te doen, maak dan een afspraak met de politie bij jou in de buurt. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt en meeneemt.
- Waar staat de bangalijst online? Wanneer deze verspreid wordt via een fotosite, noteer dan het webadres (de URL) en de accountnaam van diegene die de lijst online gezet heeft.
- Maak ook een 'print screen' van de lijst die online staat. Je kunt deze lijst printen of digitaal meenemen (bijvoorbeeld op een USB-stick) naar het politiebureau.
- Wordt de bangalijst via mail verstuurd, dan is het mailbericht zelf belangrijk. Gooi deze dus niet weg. Meld de politie dat je de mail nog in je bezit hebt.
Het bewijsmateriaal wordt aan je aangifte toegevoegd. Als je besluit om aangifte te doen, houd er dan rekening mee dat de politie je misschien moet laten weten dat er niets met de aangifte gedaan kan worden. Het hangt namelijk van de bangalijst af of er voldoende sprake is van smaad en laster. En soms blijkt het helaas niet mogelijk om achter de dader te komen. In dat geval zal de politie met je meedenken over wat je verder kunt doen.
Ik sta op een bangalijst. Met wie kan ik erover praten?
Het is op de eerste plaats belangrijk dat je niet met je verhaal blijft zitten, maar er met een vertrouwenspersoon over praat, zoals je ouder(s) of een leraar. Je kunt er ook over chatten met de politie, iedere dinsdag- en donderdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur op vraaghetdepolitie.nl.