Hoe gaat de politie om met blokkadeacties op de A12 Utrechtsebaan?
De burgemeester verbiedt blokkades op de A12. We treden altijd op volgens de kaders die het lokaal bevoegde gezag bepaalt (OM en Burgemeester). Voorafgaand aan de blokkade spreken agenten aanwezigen in de omgeving aan en wijzen hen naar de toegestane demonstratielocatie. Zodra een blokkade plaatsvindt en actievoerders met tientallen, soms honderden, massaal op de A12-Utrechtsebaan staan, legt de politie contact met de burgemeester. Op aanwijzing van de burgemeester vordert de politie de demonstranten om de weg te verlaten. Vorderingen aan actievoerders worden door de politie goed hoorbaar, met behulp van een geluidsinstallatie gedaan en meerdere keren herhaald.
Voordat de politie tot aanhouden overgaat, krijgen zogenoemde kwetsbare groepen standaard de mogelijkheid te vertrekken. Onder deze groepen vallen onder andere minderjarigen en hun begeleiders. De meeste mensen maken hiervan gebruik.
Echter, als er geen gebruik van wordt gemaakt en er geen gehoor is gegeven aan de herhaaldelijke oproep om weg te gaan, volgen aanvullende maatregelen. Onder die maatregelen vallen bijvoorbeeld de inzet van de waterwerper en aanhouden van achterblijvende actievoerders. Hiermee wordt het strafbare feit, in dit geval het overtreden van de Wet Openbare Manifestatie, beƫindigd.