Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Veel gestelde vragen over Check je hack

Waarom ontvang ik geen e-mail na het uitvoeren van de check?

Als uw gegevens niet voorkomen in de datasets, ontvangt u geen e-mail van de politie. Dit doen we om  misbruik van de checkfunctie te voorkomen. Zo voorkomen we bijvoorbeeld spam, dat u ongewenste mail krijgt.

Zijn er andere partijen die Endgame slachtoffers helpen? 

Voor Operatie Endgame is de Nederlandse Stichting DIVD (Dutch Institute for Vulnerability Disclosure) bereid gevonden mee te helpen om zo veel mogelijk slachtoffers te waarschuwen. DIVD spant zich in om zo veel mogelijk internetgebruikers te waarschuwen voor het misbruik van gegevens, ook internationaal. Bezoek de pagina van DIVD.

Waarom wordt het resultaat van de check niet weergegeven op het scherm?

Dat heeft te maken met de bescherming van de privacy van persoonsgegevens (AVG). Het voorkomt dat iemand willekeurig e-mailadressen invoert en zo kan zien wie slachtoffer is.

Waarom kan ik geen domein controleren?

Om veiligheidsredenen. Anders kunnen anderen dan de eigenaar gemakkelijk e-mailadressen checken. Bedrijven en organisaties kunnen zich aansluiten bij No More Leaks waar de politie deze data ook mee deelt. Ook kunt u terecht op Spamhaus  dat providers waarschuwt vanaf welke servers phishing mails worden verstuurd.

Als de dataset in beslag is genomen door de politie, loop ik dan geen risico meer?

Het is dan nog steeds mogelijk dat criminelen uw (inlog)gegevens hebben. Doorloop daarom altijd de geadviseerde stappen. 

Als ik géén mail ontvang, zijn mijn gegevens dan veilig?

Als u geen e-mail ontvangt, dan zitten uw gegevens niet in de datasets die de politie heeft veiliggesteld. Maar uw gegevens kunnen op een andere manier zijn gelekt. Wees daarom altijd bewust van uw digitale veiligheid. Zorg er voor  dat u veilige wachtwoorden gebruikt. Lees over wat u nog meer kunt doen om uw eigen digitale veiligheid te verbeteren

Waarom stuurt de politie geen bericht naar alle slachtoffers uit de dataset?

Zolang de kwaadaardige software op uw computer staat, hebben criminelen mogelijk toegang tot uw wachtwoorden. Ook kan het zijn dat de criminelen een update krijgen van uw wachtwoord nadat u dit hebt aangepast. Dat betekent dat zij in theorie ook uw inbox kunnen bekijken en e-mails kunnen verwijderen. 

Let op: valse check-je-hack mail

Helaas hebben criminelen ook door dat de Check-je-hack op deze website een succes is. Krijgt u e-mail uit naam van de politie om datasets te controleren? Dat is oplichting. Klik niet op de link en verwijder de e-mail. De politie stuurt bewust geen mail met linkjes, zoals vaak wel het geval is in oplichtingsmails (phishing). Als de politie u oproept gegevens te controleren, verwijst de politie in haar e-mail altijd naar de Politie.nl/checkjehack op de website via 'kijk op de website van de politie'. U typt dan zelf politie.nl in uw browser.

Mijn mail staat in de dataset op Check je hack. Wat moet ik doen?

Als uw gegevens voorkomen in de dataset, ontvangt u van de politie een e-mail nadat u uw e-mailadres heeft ingevoerd in de checkfunctie. Afhankelijk uit welk onderzoek de gegevens zijn opgehaald, krijgt u een e-mail met tips. Als het gaat om phising moet u extra alert zijn op e-mails die u ontvangt. Als het gaat om malware, dan leest u hoe u de besmetting kunt verwijderen. 

Hoe ben ik slachtoffer geworden?

Gaat het om kwaadaardige malware, deze kan op meerdere manieren op uw computer zijn gekomen. Bijvoorbeeld nadat u iets hebt gedownload waar de malware in zat. Ook zijn er valse websites waar cybercriminelen u naar toe lokken om op het eerste oog legale software te downloaden. Deze websites worden gepromoot via bijvoorbeeld Google Ads. Het kan ook zijn dat u slachtoffer bent geworden van phishing of dat uw gegevens voorkomen in een datalek. Er zijn dus verschillende vormen van cybercriminaliteit. Elke vorm vraagt om andere maatregelen die u kunt treffen.

Als mijn gegevens in de dataset voorkomen, welk gevaar loop ik dan?

Dat betekent dat criminelen uw gegevens kunnen misbruiken om u e-mail te sturen met daarin een misleidend voorstel. Dat heet phising. Maar criminelen versturen ook besmette bestanden, bijvoorbeeld via een download linkje. Uw computer is dan besmet met kwaadaardige malware. Het kan zijn dat criminelen bij uw wachtwoorden kunnen en zo toegang krijgen tot bijvoorbeeld uw bankrekening en inbox. In beide gevallen, let extra goed op met linkjes die u bijvoorbeeld ontvangt van organisaties die u niet kent of niet vertrouwt.

Wat doet de politie met het e-mail adres dat ik invoer?

Niets anders dan eenmalig gebruiken om te controleren of de e-mail in de dataset voorkomt. E-mailadressen die u in typt, worden niet bewaard.

Waarom krijg ik niet alle gegevens (naast e-mail) over mij die zijn aangetroffen?

Om de privacy niet te schaden van andere personen wiens gegevens ook in de bestanden zijn aangetroffen. De data zijn vaak niet gestructureerd en zeker niet alle gegevens zijn aan één e-mail te koppelen. Deze informatie kan dus niet via de checkjehack functie worden verstuurd. Meer informatie leest u in ons privacy statement (hoofdstuk 10).